بتن ریزیبتن ریزی در هوای خیلی گرمسنگ دانه های بتن

حداکثر دمای بتن و دمای سنگدانه ها

حداکثر دمای بتنی ریزی

۱ ـ آئین نامه های مختلف در دنیا معمولاً حداکثر و حداقل دمای ریختن را مشخص می کنند . دراستاندارد ملی شماره ۶۰۴۴ ایران برای بتن آماده نیز دمای حداکثر مجاز بتن آماده درهنگام ریختن مطابق آبا یعنی ۳۲ درجه سانتی گراد پیش بینی شده است .بدیهی است حداکثر دمای بتن که در کارخانه بتن آماده پس از ساخت باید به نحوی باشد که درشرایط آب و هوای موجود و با فاصله زمانی حمل بتن ، این دما از ۳۲ درجه سانتی گراد تجاوز ننماید . در اغلب موارد دمای ساخت در محدوده ۲۸ تا ۳۰ درجه سانتی گراد قرارمی گیرد.
هر چند در منابع علمی ، افزایش دما در طول حمل تراک میکسر با توجه به دمای هوا و تابش آفتاب و رنگ بدنه تراک میکسر مشخص نشده و رابطهتجربی یا ریاضی برای محاسبه آن ارائه نگردیده است اما بصورت یک قاعده سرانگشتی با تراک میکسر برای دمای هوای ۳۶ تا ۳۸ درجه در زیر تابش آفتاب و رنگ بدنه سفید یازرد در طول مدت حمل جمعاً یک ساعته می توان این افزایش دما را در حدود ۲ درجهسانتی گراد منظور نمود. برای حداقل مجاز باید هنگام ریختن نیز نسبت به ابعاد دوامحداقل دمای مجاز ۵ تا ۱۳ درجه سانتیگراد می باشد که برای قطعات نازک تر دمای بیشترمطلوب است.
متاسفانه در دادن پروانه استاندارد و تمدید آن توجه به دمای ساخت یا ریختن بتن در تابستان و زمستان مورد غفلت قرار گرفته است و اگر قرارباشد از این نظر نیز بتن های آماده مورد کنکاش قرار گیرد اکثر قریب به اتفاق کارخانه ها ی بتن آماده، بتن استاندارد تولید و تحویل نمی نمایند.
لازم به ذکر است که در هوای سرد نیز به ازای هر یک ساعت حمل با تراک میکسر و به ازای هر ۸ درجه اختلاف دمای هوا و دمای بتن ریزی باید ۲ درجه اتلاف دما درنظر گرفت و عملاً دمای بتن در هنگام ساخت را باید بالاتر ازدمای ریختن منظور نمود . به همین منوال در هوای گرم دمای بتن ساخته شده باید کمتر از دمای مجاز در نظر گرفته شود.
۲ ـ در استاندارد شمار۶۰۴۴ ایران حداکثر و حداقل دما در تابستان و زمستان برای سنگدانه ، آب و سیمان مطرح نشده است . بهرحال واضح است که اگردر هوای گرم برای دستیابی به دمای مورد نظر هنگام ساخت بتن ، دمای مصالح مصرفی بالاتر باشد با اشکال بیشتر مواجه می شویم . توصیه می شود دمای سنگدانه هابه ویژه شن از ۵۰ درجه سانتی گراد بیشتر نشود .

نمایش بیشتر

علیرضا خویه

کارشناس ارشد مهندسی عمران- مهندسی زلزله از دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی | طراح سازه های مقاوم در برابر زلزله | بهسازی و مقاوم سازی سازه های موجود | ارائه طرح اختلاط بتن های باکیفیت و با مقاومت بالا |

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

  +  11  =  12

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن
Call Now Button