جنس آب در بتن و اندازه آن:
آبی که در ساختن بتن مصرف می شود باید آشامیدنی باشد و دارای جسم هایی که به بتن آسیب برساند نباشد. گند آبها، پسابها، فاضلاب شهر ها، آب مردابها و این قبیل آب ها را نباید در ساخت بتن مصرف کرد.
اندازه آب در بتن به عوامل زیر بستگی دارد:
۱- شل و سفت بودن بتن ۲ – درشتی سنگ دانه ها ۳- نمناکی سنگ دانه ها ۴- زبری رویه سنگ دانه ها ۵- شکل سنگ دانه ها ۶– گرما و خشکی هوا هنگام ساختن بتن
اندازه آبی که در ساختن بتن مصرف می شود به دو طریق لحاظ می شود:
۱- به وزن جسم های جامد بتن (سیمان وسنگ) ۲- به وزن سیمان بتن
تذکر: هرچه در ساختن بتن بیشتر آب مصرف شود تاب بتن کاهش می یابد پس آب زیاد تاب بتن را کم می کند.
۱- برای بتن های خمیری: w/c = ۰.۶
۲- برای بتن های با ضخامت کم: w/c =۰.۷ که برای آسانی جابجایی بتن از این نسبت استفاده می شود.
۳- برای آبهای آلوده باید : w/c = ۰.۵ باشد زیرا آب های آلوده باعث فاسد شدن و از کیفیت افتادن سیمان می شود.
۴- برای سیمان های پر مایع : w/c =۰.۵۵ باید باشد.