سنگدانهها (Aggregates)
سنگدانهها در بتن تقریباً سه چهارم حجم آن را تشکیل میدهند از اینرو کیفیت آنها از اهمیت خاصی برخوردار است. در حقیقت خواص فیزیکی، حرارتی و پارهای از اوقات شیمیایی آنها در عملکرد بتن تأثیر میگذارد. دانههای سنگی طبیعی معمولاً به وسیلهٔ هوازدگی و فرسایش یا بهطور مصنوعی باخرد کردن سنگهای مادر تشکیل میشوند. البته این مطلب نباید در مورد سنگدانهها فراموش شود. سطح سنگدانههای اگر آغشته به گل و لای باشد باید سطح آن تمیز شود حتی الامکان باید شسته شود در صورت لزوم.
اصطلاحاتی چند از سنگدانها
سنگدانه های خشک شده در آون (oven dry or OD): سنگدانه هایی که در آون با دمای حدود ۱۱۰ درج سانتیگراد تا رسیدن به یک وزن ثابت خشک شده اند.
سنگدانه های اشباع با سطح خشک (saturated surface dry or SSD): زمانی که حفرات نفوذپذیر داخل سنگدانه ها کاملا از آب اشباع شده باشند. و اما سطح سنگدانه ها خشک باشد.
وزن مخصوص (Density): جرم واحد یک حجم از سنگدانه ها که عموما بر حسب کیلوگرم بر مترمکعب بیان می شود.
چگالی (OD): جرم واحد یک حجم از سنگدانه های خشک شده در آون شامل حفرات نفوذپذیر و نفوذناپذیر بدون آب در سنگدانه ها (این حفرات شامل حفرات بین ذرات نمی شود) که عموما بر حسب کیلوگرم بر مترمکعب بیان می شود.
چگالی (SSD): جرم واحد یک حجم از سنگدانه های اشباع شده با سطح خشک شامل حفرات نفوذپذیر و نفوذناپذیر پرشده از آب در سنگدانه ها (این حفرات شامل حفرات بین ذرات نمی شود) که عموما بر حسب کیلوگرم بر مترمکعب بیان می شود.
چگالی ظاهری(apparent density): وزن واحد حجم قسمت های نفوذناپذیر سنگدانه ها را چگالی ظاهری گویند.
چگالی نسبی (relative density OR specific gravity): نسبت چگالی مصالح به چگالی آب مقطر را گویند.
چگالی نسبی (OD): نسبت چگالی (OD) به چگالی آب مقطر را گویند.
چگالی نسبی (SSD):نسبت چگالی (SSD): به چگالی آب مقطر را گویند.